Förord
Det här nyhetsbrevet lyfter fram bakteriers dubbla natur – både som potentiella faror och som livsnödvändiga aktörer i miljö- och avloppshantering. Några centrala punkter:
- Naturlig förekomst: Bakterier finns överallt – i naturen, i våra kroppar och i avloppssystem. Dom är en del av det naturliga kretsloppet.
- Miljönytta: Rätt typ av bakterier används för att bryta ner fett, matrester och organiskt material i avlopp och fettavskiljare.
- Säkerhet: De bakterier som används ska vara klass 1 – ofarliga för människor och miljö.
- Effektivitet: Bakterierna hjälper till att minska lukt, förebygga stopp och förbättra nedbrytningen i avloppssystem – utan att påverka rör eller reningsverk negativt.
- Jämförelse med kemikalier: Till skillnad från starka rengöringsmedel eller ozon, som kan vara skadliga, är bakterier ett hållbart och skonsamt alternativ
🦠 Bakterier – Farligt eller Livsnödvändigt?
Industriell användning av bakterier har pågått i ca 150 år. Dom första dokumenterades inom fermentering och livsmedelsproduktion.
Invändningar mot att använda bakterier är många och oftast relaterat till okunskap.
Näringslivet:
Vad säger kommunen om att använda bakterier?
Vad säger miljöförvaltningen om att ha bakterier i köksavloppen?
Vi är miljöcertifierade/miljömärkt verksamhet är det här miljömärkt?
Kommuner/Reningsverk:
Hur påverkar detta vår egen rening?
Vi har redan biologisk rening hur påverkar dom här bakterierna våra bakterier?
Vad händer nedströms eller i recipienten?
Idag används mikrobiologi inom många områden.
- Avlopp
- Fettavskiljning
- Bioremediering
- Livsmedelstilverkning
- Miljöanpassad rengöring
- Produktion av biosurfektanter
Mikroorganismer som bakterier, svampar och alger används vid produktion av bland annat:
- Läkemedel (som räddar liv)
- Livsmedel (som är livsnödvändigt)
- Biobränslen (som är bättre miljöanpassat än fossila bränslen)
- Kemikalier (för att hålla rent på ett mer miljöanpassat sätt)
Genom forskning och innovation kan metoder lösa stora problem inom medicin, energi och miljö. ”Mer ingående fakta klicka här”
Verksamheter som tillverkar olika livsmedel, eller verksamheter som tillverkar produkter, servar bilar, tvättar fordon och andra verksamheter. Ska ha fettavskiljare, slam & oljeavskiljare, eller säkra upp att vatten som släpps ut ska ha relevant avloppsrening för att inte ställa till oreda i ledningsnätet samt i pumpstationer och i förlängningen hos reningsverken.
Många av dessa verksamheter använder olika typer av rengöringsprodukter och desinfektionslösningar för att säkra upp så deras produkter inte blir kontaminerade med vissa bakterier, som kan orsaka försämrad produktkvalitet. Vid användning av starka rengöringskemikalier och desinfektionslösningar dör den bakteriekultur som finns i ledningsnätet, fett-, slam- och oljeavskiljare samt pumpstationer, som försämras och i många fall avdödas.
Dålig lukt
Och ett av dom första tecknen på låg eller fel mikrobiologisk aktivitet i ett avlopp och för hög fett/smutsighetsgrad är dålig lukt. Dålig lukt är oftast en första indikation på att det kommer bli stopp i avloppet inom kort. Dålig lukt är med största sannolikhet förhöjd svavelgasnivå (H₂S). Svavel-gas är en färglös mycket giftig och illaluktande gas som beskrivs ha lukt av ruttna ägg. Och bildas i syrefattiga miljöer med låg mikrobiologisk aktivitet. Den bildas naturligt i djupa brunnar eller avloppssystem.
Vanliga symptom på förhöjd H₂S är huvudvärk, ögonirritation, trötthet. Detta behöver åtgärdas skyndsamt. Höga halter av H₂S riskerar andningsbesvär, medvetslöshet och död.
Andra indikationer är oxidation på kopparrör och andra metaller. Vanligt är att kylaggregat går sönder, pumpar i pumpstationer, elinstallationer fräts sönder på grund av detta. Och då blir det stora problem. Både hygieniskt och ekonomiskt.
Rätt sorts bakterier för miljöanpassat avloppsunderhåll.
Om man förstår den mikrobiologiska aktiviteten och hur bakterier fungerar behöver man inte vara rädd. Men man ska ha respekt. Dock ska man inte avdöda för mycket bakterier i avloppssystemet, detta för att upprätthålla ett miljöanpassat avloppsunderhåll.
Oftast är bioaktiviteten för låg för att orka och hinna ta hand om den smuts och fett som är orsaken till dålig lukt och stopp. Att öka tillförseln av bakterier löser problemet på ett naturligt och miljöanpassat sätt. Utmaningen kan vara att få fram rätt bakteriestam och få den transporterad till rätt plats i systemet och i rätt tid för att bakterierna ska kunna göra så stor nytta som möjligt.
Denna utmaning ligger hos entreprenörerna av dessa produkter och bra teknik. Varje bakterie är som en egen fabrik. Bakterier förökar sig själva genom celldelning. I cellmembranet aktiverar bakterierna den biokemi som löser upp smuts/ fett/ olja/ matrester m.m. detta heter enzymer. Och gör det mer tillgängligt så bakterien kan konsumera avfallet. Och restprodukten blir koldioxid och vatten.
HELT ENKELT GENIALISKT.
Sammanfattning (TL;DR):
Att tömma slam, oljeavskiljare och fettavskiljare som innehåller låg nivå på slam, olja & fett eller att behöva rensa avloppsledningar (stora som små) är miljövidrigt, Att rensa stopp och tömma avskiljare utifrån hygienperspektiv är nödvändigt. Här är det viktigt att göra rätt både utförandemässigt och tidsmässigt. Detta är tömningsföretagens utmaning. Kontroll av mängd slam, olja & fett innan tömning.
Att använda bakterier för miljöanpassat avloppsunderhåll är genialiskt, ekonomiskt, hygieniskt och miljöanpassat. Ta hjälp av din hygienpartner och utbilda personalen i miljö & avfallshantering. Det kan vara den bästa investering du gjort. Och många gånger bättre än att hävda miljöcertifieringar och miljömärkningar. Ingen vill besöka en verksamhet som är smutsig, har dålig lukt, oordning/oreda. Ingen certifiering eller miljömärkning håller bättre koll än kunnig personal i verksamheten.