Avloppen används inte på samma sätt som tidigare. Många är medvetna och torkar ur stekpannan från fett, sorterar matavfall och har ett annat tänk än tidigare. Dessa åtgärder minskar ansamlingen av avfall i avloppen och därmed grunden till att det luktar illa. Fettavskiljare och pumpstationer tar emot avloppsvatten från processindustrier, restaurangkök, bagerier och matindustrier. Detta gör att fettet fångas upp innan vattnet leds vidare ut i avloppen.
Trots att majoriteten av allt fett fångas upp, finns det fortfarande en del fett, matrester och olika livsmedelsämnen som läcker igenom och som bygger upp fett och beläggningar i rörväggar och pumpstationer.
Dessa beläggningar skapar en syrefattig (anaerob) miljö, vilket leder till produktion av svavelgas (vätesulfid). Denna gas kan lukta som ruttna ägg eller avföring och är dessutom farlig, eftersom den bedövar luktsinnet och exponering i höga halter under tid är mycket farlig.
Att underhålla och hålla rent är en av de enskilt smartaste åtgärderna för att förhindra dålig lukt. Underhåll är ett brett begrepp som innefattar många olika delar, beroende på vad som ska underhållas. Förebyggande underhåll kan göras genom att rensa avloppet och göra rent avloppets alla delar.
Ett grundläggande och viktigt begrepp är ”HELT & RENT”. Är det helt och rent är det mycket lättare att upptäcka bristande underhåll.

Kontakta oss för experthjälp
Vi är experter på analys och problemlösning. Med vår egenkontroll och automatiska hygiensystem hjälper vi er att bli effektiva vad gäller hygien och rengöring.
Hur förhindrar man dålig lukt från avlopp?
Vattenlås:
Vattenlåset bör rensas från matrester och annat som samlats upp och sedan noggrant göras rent med en borste och en fettlösande rengöring.
Avloppsrören:
Kanalen kan behandlas med bakterieprodukter som hjälper till att göra rent hela vägen ut till fettavskiljaren eller den större huvudledningen. Syredosering kan påskynda nedbrytningsprocessen och förhindra svavelgasproduktionen.
Fettavskiljare:
Fettavskiljaren behöver tömmas regelbundet utifrån verksamhetens storlek och produktion samt den installerade fettavskiljarens storlek. För att säkerställa att fettavskiljaren fungerar på ett effektivt och säkert sätt är det fördelaktigt att upprätta en egenkontroll och att dosera bakterieprodukter i olika former som anpassas till miljön och bryter ner fett. Bakterierna minskar risken för fettuppbyggnad som annars leder till produktion av vätesulfid.
Pumpstation:
Belägenheten av pumpstationen är viktig för din verksamhet, och det är av vikt att veta var närmaste pumpstation finns. Om den ligger i samma fastighet som din verksamhet, kan det ha betydelse för hur det luktar eftersom lukten från pumpstationen sprider sig snabbt. Den ansvarige för pumpstationen kan vara fastighetsägaren, verksamhetsutövaren eller kommunens VA-avdelning.